14 Kasım 2018 Çarşamba

Ev Yapımı Glutensiz Ekmek


             Evetttt. İşte glutensiz ekmeğimiz. Bir önceki yazımda da azcık bahsettiğim gibi oğlumun ve benim gluten alerjimizden dolayı tamamen değişen beslenme alışkanlıklarımıza ilk katılan glutensiz ekmeğimiz. Hazır paketli olanlar mevcut yalnız hem pahalı hem de taze taze evde pişeni kadar lezzetli değil. Şimdilik kek kalıbında yapıyorum. Bir baton kek kalıbına sahip olduğumda sanırım daha da ekmeğe benzeyen ekmekler yapabileceğim :) Umarım bu glutensiz tariflerle bizim gibi aynı durumda olan birçok kişiye yardımcı olabilirim. Gelelim ekmek tarimize;

           Malzemeler : 

          * 2 su bardağı glutensiz un
          * 1+1/4 su bardaği ılık su  
          * 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
          * 1 tatlı kaşığı şeker
          * 1 tatlı kaşığı tuz
          * 1 paket instant maya

           Yapılışı :  

          Öncelikle ılık suya maya ve 1 tatlı kaşığı şekeri koyup kabarması için kenara alıyoruz. Bu sırada ekmeğin hamurunu hazırlayacağımız kaba unumuzu, tuzu ve zeytinyağını koyuyoruz. Mayayı 5 dakika dinlendirdikten sonra unumuza ilave edip, mikserinizin hamur yoğurma uçları ile karıştırmaya başlıyoruz. Tüm malzemeler tam olarak karışınca kekten hallice bir hamur halini almış olan ekmek hamurumuzu yağladığımız kalıbımıza alıyoruz.


 Üzerini örtüp sıcak bir ortamda yaklaşık olarak 30 ila 45 dk arası kabarmaya bırakıyoruz. Bu noktada sizlere bir iki küçük püf noktası vermek istiyorum.



 Şöyle ki, glutensiz un maalesef ki normal unlar gibi çalışan bir un değil. O yüzden ekmek hamurunu elinizle değil mikser yardımı ile yoğurmanız çok önemli yoksa hamuru elinizden ayıramıyorsunuz. Diyeceksiniz ki un ilave et ya da yağı dene. Hepsini denedim. Evet unla bir süre sonra elinizden ayrılır hale geliyor fakat bu seferde tuttuğunuz hamur fazla undan taş gibi oluyor. Yağ da maalesef işe yaramıyor. O yüzden mikserinizin hamur yoğurma ucu olan o S şeklinde uçlarını kullanarak malzemelerinizi karıştırın ve kabarma sürecini asla ve asla hamuru karıştırdığınız kapta değil direk ekmeği pişireceğiniz kalıpta yapın. Yarım saat 45 dakika dinlendirdiğiniz ve kabaran hamurunuzu en az 15-20 dakika önceden 200 C derecede ısıttığınız fırına sürün ve yaklaşık olarak 45-50 dakika pişirin. Ekmeği fırına koymadan önce üzerine bir fırça yardımıyla su ve ya zeytinyağı sürmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca fırınınızın tabanına ısıya dayanıklı bir kap içerisinde su koymayı da unutmayın. Ekmeğiniz piştikten sonra fırından çıkarıp 5 dakika bekledikten sonra kalıbınızdan çıkarıp bir havlu ve ya havlu kağıt üzerine ters olarak çıkarıp dinlenmeye bırakın. Afiyet olsun.  

   
       





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...