Kış Hazırlıkları :)

Turşu

Efendimm bizde bir telaştır gidiyor. Kış geldi çattı. Bizdeee hemen başladık turşu kurmaya, zeytinlerimizi yapmaya. Aslında kış hazırlıkları taaa yazın ortasıda başladı yani başlar her sene bizde :) Annem salçaları yapar, şişe domateslerini yapar (kışın yazdan hazırladığımız o şişe domateslerini açtığımızda mis gibi kokular yayılır etrafa), biber kurutur, konserveler konur (gerçi artık no-frostlar hayatımıza girdiğinden beri konserveler rafa kalktı ya), tarhana yapılır  kısacası geleneksel kış hazırlıkları tamamlanır her sene bu zamanlarda. Ben blogu yeni açtığımdan ancak turşuya ve zeytine yetişebildim. Ama kilerdeki diğer kışlıkları da resimleyip tariflerinide en kısa zamanda sizlere ulaştırmayı planlıyorum. Birazdan sizlere anlatacağım turşu annem ve babamın ellerinden çıkmıştır. Kendilerine şimdiden teşekkür ediyorum bir turşu canavarı olarak. Bu arada annemin bir notunu iletmeden geçemeyeceğim, çünkü sıkı sıkı tembihledi. :) Sen bu tarifleri yazıyorsun ama her zaman tutmayabiliyor, %100 olur deme bazen tutmayabiliyor da bunuda eklemeyi unutma lütfen dedi. Ben de aynen iletiyorum sizlere. Olaki tutmazsa annem demedi demeyin sonra :) Gelelim turşumuzu kurmaya ....


Malzemeler:
  • 2,5 kilo salatalık (tabiki turşu için olan salatalıklardan)
  • 1/2 kilo acı kıl biber yada çarliston biber
  • 1/2 kilo havuç
  • 1 kilo yeşil domates
  • 4 adet limon
  • 10 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı nohut
  • 2 litre sirke
  • 1 paket limon tuzu (yaklaşık 10 gr)
  • Kaya tuzu
  • 2 çay bardağı şeker
  • Kereviz sapı, asma yaprağı, koruk
  • 2 adet 3'er kiloluk bidon (Bu miktardaki malzeme 2 adet 3'er kiloluk bidona sığdığı için. Siz isteğinize göre daha az yada daha çok yapabilirsiniz.)
Yapılışı: 
Tüm sebzeleri yıkıyoruz ve kurumaya bırakıyoruz. Daha sonra tüm salatalıkları, biberleri ve domatesleri birkaç yerinden yorgan iğnesiyle deliyoruz. Havuçları dilediğimiz şekilde kesiyoruz. (İster halka halka, ister uzun uzun orası sizin zevkinize kalmış) Limonları da halka halka dilimliyoruz. Sarımsaklarımızı soyuyoruz ve ikiye bölüyoruz. ( eğer çok yoğun sarımsak sevmiyorsanız miktarını azaltabilir ve bütün olarak da koyabilirsiniz.)






Şimdi sıra geldi bidonlarımıza malzemelerimizi yerleştirmeye. Bidonlarımızın en altına 1 çay bardağı nohutu paylaştırıyoruz. Üzerine eğer bulabilirseniz korukları havanda ezerek posası ile birlikte yerleştiriyoruz. Birkaç sarımak parçası ilave ediyoruz. Sebzeleri dilediğimiz gibi yerleştirmeye başlıyoruz. Ara ara dizdiğimiz sebze sıraları ile bidon arasına limon halkalarını koyuyoruz ve sebzelerin arasına sarımsak serpiştiriyoruz.Resimlerde de görüldüğü gibi bidonlarımız dolana kadar yerleştirmeye devam ediyoruz. En üstüne de asma yaprağı ve kereviz saplarıyla kaplıyoruz ki sebzelerimiz turşu suyunun üzerine çıkmasınlar diye.

Yerleştirme işlemi bittikten sonra birer çay bardağı şekeri ilave ediyoruz. Sonra birer litre sirkeyi de bidonlara ayrı ayrı ilave ediyoruz. Bu arada ayrı bir yerde, derin bir kap içersinde 1,5 - 2 lt kadar suyun içersine kaya tuzu ve limon tuzunu eritiyoruz. Ne kadar kaya tuzu diye soracak olursanız size babamın tabiri ile cevap vermek isterim. '' Deniz suyu tadında olacak '' diyor babam. :) Hazırladığımız bu karışımı da bidonlarımıza ilave ediyoruz ta ki sebzelerin üzerine çıkana kadar. Sonra da bidonlarımızın kapaklarını kapatıp turşularımızı olmaya bırakıyoruz. Serin ve karanlık bir yerde muhafaza ederseniz daha iyi olur. 10 gün sonra bir kez kapağını açıp kontrol edersiniz eğer tadı size oldum ben diyorsa hemen sofrada yerini alabilir. Şayet o sevdiğiniz turşu tadı daha oluşmamış ise birkaç gün daha bekletmeye devam edebilirsiniz.
Bu tarif sizlerin de gördüğü gibi tamamen doğal maddelerden anne usulü olarak yapılmıştır. İçersinde doğal olmayan hiçbir katkı maddesi bulunmamaktadır.:) Bu arada diğer bir not daha yukarıda olan miktarları ve sebze çeşitlerini kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. İleride yine yeni kurduğumuz değişik malzemeli turşuların da resimlerini koymaya çalışacağım. Afiyet olsun ....


Zeytin
Yılın bu zamanı geldimi yani güzün semt pazarlarında zeytin aramaya başlarız biz. Çünkü kış için (aslında tüm yıl için ama...biz ailecek bir zeytin canavarı olduğumuz içinnnn sadece kışa yetiyor :) ) yaptığımız bir diğer hazırlıktır kırma yada çizme yeşil zeytin. Size geçen hafta sonu semt pazarından aldığımız yeşil zeytinlerin tarifini vereceğim az sonra tabi ki resmi ile birlikte.

İşte bunlar babamın geçen hafta pazardan aldığı yeşil zeytinler. Aslında zeytini yapmak çok basit. Sadece sabır ve düzenli ilgilenme gerektiriyor o kadar. Şimdi zeytinleri yıkıyorsunuz güzelce. Sonra çizme yapacaksanız bir bıçak yardımıyla 3 yerinden çiziyorsunuz zeytinleri ve resimde gördüğünüz gibi bir pet şişenin içersine dolduruyorsunuz. (Pet şişe hiç fark etmez, ister resimdeki gibi bir su şişesi ister 2.5 lt lik herhangi bir içecek şişesi olabilir. Ya da cam kavanoz da olur. Yeterki zeytinler ağzından rahatça geçsin.) Eğer kırma zeytin yapmak isterseniz o zaman iki taş ve ya kalın bir kesme tahtası ve taş yardımıyla zeytinleri kırıyorsunuz. Genelde kuvvetli bir şekilde bir kez vurmanız yeterli olacaktır. Kırma zeyin yapıyorsanız küçük bir uyarı; Zeytinleri kırarken zeytinin yağı her yere sıçrayabildiği için lütfen lekenmeleri önlemek için ya bir örtü üzerinde ya da silinince çıkan bir zeminde yapın :) Sonra zeytinlerin üzerinden çıkacak şekilde su ile dolduruyorsunuz. Eğer hemen yemiyecek iseniz yiyeceğiniz zamana kadar bu şekilde bekletiyorsunuz. Ama yok ben hemen olsunlar yemek istiyorum diyorsanız da yaklaşık 15 gün, hergün olmak kaydıyla şişedeki suyu süzüp yeniden dolduruyorsunuz. Bu işlemi mutlaka hergün yapıyorsunuz. 1 hafta sonra bir tane zeytini deneyebilirsiniz. Tadı hala acımsı ise su değiştirmeye devam ediyorsunuz ve 1 hafta sonra tekrar kontrol ediyorsunuz. Biz biraz o acı halini de sevdiğimizden tamamen tatlanmasını beklemden sofraya alırız hemen. Sofraya almadan bir gece evvel yiyeceğiniz kadar zeytini suyun içinden alın üzerine tuz limon ve zeytinyağı ilave ederek bir gece dinlendirin. Ertesi gün afiyetle yiyebilirsiniz. Hemen olmasını istemediğiniz zeytinleri suda bekletin demiştim ya onları da yemek istediğiniz zaman yine yukarıda anlattığım su değişim işlemlerini uygulayarak acısını çıkarıp hazır edebilrisiniz. Afiyet olsun.

Yorumlar