Teyzemin ev simitleri



Dün akşam en büyük teyzemlere gittik. Giderken yanıma fotoğraf makinamıda aldım ne olur ne olmaz diye. Çünkü benim bu teyzem süper birisidir. Aynı Adile Naşit. :) Bir yemekler yapar süpper. Sürekli değişir tarifleri :) Sorarız hep ne koydun bunun içersine teyze diye. Aman be kızım ne bileyim evde şu vardı ondan azcık koydum, bu vardı ondan azcık koydum der hep. Ama o azcık azcık koydukları var ya dünyanın tadını verir yaptıklarına. Ve dün akşamda yanılmamışım tabiki yine döktürmüş. İşte size o döktürdüklerinden bir lezzet...

Malzemeler: 
Hamuru için:
  • 4,5 su bardağı un
  • Yarım paket yaş maya ya da 1 paket kuru maya
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt suyu
  • 1 su bardağı süt yada su
  • tuz
Üzeri için:
  • Susam
  • Çörek otu
Yapılışı:
Unu derin bir kaba alıyoruz. Oratsını havuz gibi açıp mayayı koyuyoruz. Eğer yaş maya ile yapıyorsak geriye kalan malzemeleride ekleyip azar azar ılık su ilave ederek yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Eğer ki kuru maya kullanacaksanız mayanızı bir bardak ılık süt içersinde bir tatlı kaşığı şekerle eritip, un havuznun oratsına döküyoruz ve kalan malzemelerimizi ilave edip hamuru yoğuruyoruz. yumuşak bir hamurumuz oluyor. (Hamurun kıvam tutması için gerekiyorsa 1-2 kaşık un ilave edebilirsiniz yada su ) Hamurumuzu mandalina büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz. Bezeleri tezgah üzerinde rulo haline getirip uzatıyoruz ve hafif bükerek halka haline getiriyoruz. Şimdi dilerseniz susamla, dilerseniz yumurta ve çörek otu ile süsleyebilirsiniz. Susamlı yapmak istiyorsanız simit halkalarımızı önce suya sonra susama bulayarak yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş tepsimize yerleştiriyoruz. Yumurta ve çörek otunu tercih ederseniz yumurtanın sarısını simitlerimizin üzerine sürüp üzerinede çörek otunu serpiyoruz ve tepsiye koyuyoruz. Simitlerimizi 30 dk kadar ılık bir yerde dinlenmeye bırakıyoruz. 30 dk sonra 250 derece ısıtılmış fırına sürüyoruz, üzerleri kızarınca fırından çıkarıyoruz. Afiyet olsun.
Not: Teyzem kuru maya ve üzeri için yumurta çörek otu ikilisini tercih etmiş. :)

Yorumlar