Brokoli Salatası



Brokoli bizim evde kışın oldukça fazla tüketilen bir gıdadır. Genellikle salatasını yapsam da ara sıra çorbasını da yaparım. Hem lezeetli hem de gayet sağlıklı bir sebze brokoli. Gerçi karnıbahar ailesini sevmeyenler için tercih edilen bir sebze olmasa da bence yemeklerin yanında özellikle de ızgara türlerinin yanında harika bir tamamlayıcı oluyor. Gerçi biz ana yemek gibide tüketiyoruz :) Neyse lafı fazla uzatmadan tarife geçelim. Ha bu arada tarifin altına pırasa da olduğu gibi yine küçük bir brokoli tanıtma yazısı da eklemeyi düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 1 adet brokoli
  • 2 adet orta boy havuç
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 adet limon
  • Zeytinyağı
  • Tuz
Yapılışı:
Aynı makarna haşlıyacakmışız gibi bir tencerede suyumuzu kaynatıyoruz. Tuzu da kaynayan suyumuza ekliyoruz. (direk tuzlu suda haşladığımızda tuz direk sebzenin içine işliyor ve daha lezzetli olmasını sağlıyor ve çok tuzlu yememizide bir yerde önlemiş oluyor.) Temizleyip, iri parçalar halinde doğradığımız havuçlarımızı suya atıyoruz ve yine yıkayıp çiçek çiçek ayırdığımız brokolilerimizi de -tencerenin aldığı kadar-üzerlerine ilave ediyoruz. (Eğer tencereniz küçük ise 2 yada 3 seferde haşlayabilirsiniz.) 7-8 dakika sonra (pişme durumu sizin zevkinize kalmış;eğer çok pişmiş seviyorsanız daha uzun süre ama benim gibi az pişmiş seviyorsanızda verdiğim dakika da ayarlayabilirsiniz) delikli bir kaşık yardımıyla sadece brokolileri tencereden alıyoruz. Kalan brokoliler varsa aynı şekilde tencere atıp onları da haşlıyoruz. En son turda havuçlarımızı da tencereden alıp soğumaya bırakıyoruz. (havuçlar daha uzun sürede piştiğinden eğer brokolileriniz bir seferde haşlandı ise havuçlarınızı brokoliler çıktıktan sonra bir 8 dakika kadar daha haşlayıp öyle tencereden alın.) Brokoli ve havuçlar bir kenarda soğurken sizde salatamızın sosunu hazırlayın. Sarımsakları dövüp bir kaseye alın. Limonu sıkıp kaseye ilave edin en son ise zeytinyağını ilave edip bir çatalla hepsinin karışmasını sağlayın ve kenarda bekleyen sebzelerimizin üzerine gezdirin. (her zaman söylediğim gibi sosun sarımsak, limon ve zeytinyağı miktarlarını kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.) Afiyet olsun.....

Brokolinin Faydaları

Uzmanlar, brokolide, havuçtakinden daha fazla beta karoten bulunduğunu söyleyerek, bu sebeple yenilebilecek, suyu içilebilecek en iyi besinlerden olduğunu kaydediyor. Beta karotenin, güçlü bir kanser savaşçısı olduğunu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini azalttığını ifade ediyor. Brokolinin ayrıca, B1 ve C vitamini ile dolu olduğunun altını çizen uzmanlar, yüksek miktarda kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum maddeleri içerdiğini belirtiyor. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokolinin vitamin deposu olduğunu bildiren uzmanlar, suyunun havuç veya elma suyu ile karıştırılarak içilmesinin de faydalı olduğunu kaydediyor.
Brokolinin çeşitleri, taşıdığı renklere göre de, beyaz başlı, mor başlı ve yeşil başlı çeşit olarak üçe ayrılır. Çiğ ya da pişirilerek tüketilen brokoli, haşlandığında içerdiği vitaminlerin çoğu kaynayan suya geçeceğinden bu su dökülmeyip değerlendirilmelidir. Kalorisi düşük bir sebze olduğundan diyetlerde yer alan brokoli, dondurularak saklanmaya ve sonradan tüketilmeye çok uygundur.
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. çiğ (pişirilmemiş) brokolinin içerdiği besin değerleri şöyle sıralanır: 34 kalori; 2,5 gr. protein; 2,9 gr. karbonhidrat; 0,2 gr. yağ; 0 kolesterol; yüksek oranlarda lif; 76 mgr. fosfor; 100 mgr. kalsiyum; 0,8 mgr. demir; 10 mgr. sodyum; 336 mgr. potasyum; 24 mgr. magnezyum; 0,6 mgr. çinko; 0.10 mgr. B1 vitamini; 0.20 mgr. B2 vitamini; 87 mgr. C vitamini; 1.3 mgr. E vitamini ve küçümsenemeyecek oranda A vitamini kaynağı betakaroten...
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıdaki değerlerden görüleceği gibi brokoli, besin olarak en yararlı sebzelerden biridir. Bunun yanı sıra;
o Brokoli bedeni kanser tehlikesine karşı korur: Yapılan son bilimsel araştırmalar, Turpgiller familyasındaki sebzelerin kansere karşı bedeni koruduğu; özellikle brokolinin yenilmesinin, akciğer, kolon (kalınbağırsak) ve prostat kanserlerine yakalanma rizikosunu iyice azalttığını ortaya koymuştur.
o Brokoli, yüksek oranlarda A vitamini kaynağı betakaroten ile C ve E vitaminleri içerir: Kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt illetine tutulma gibi rizikoları da en aza indirger.
o Yüksek oranlarda demir ile folik asit içeren brokoli kansızlığı önler. Ayrıca doğum yapacak kadınların, spina bifida (yani omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurması rizikosunu en aza indirir.
Bütün bu önemli tıbbi etkilerinden yararlanılmak üzere, brokolinin diyetimize konularak öncelikle yenilmesi öğütlenmektedir.
Dikkat: Brokoli bedenin iyot emilimini azaltır. Haftada 2-3 kezden fazla brokoli yiyen kişiler, iyotlu besinler ya da iyotlu tuzu almayı ihmal etmemelidir. Özellikle içme suyunun az iyot içerdiği yörelerde, bu önemlidir.
Kaynaklar:

Yorumlar