Mercimek Çorbası

Kışın Sultanlarıııı Çorbalarrrrr

Kış geldiiii. :) Çorba mevsimi açıldı. Yani yazın pek tercih edilen bir yemek olmadığı için bence kışın yemeğidir çorbalar. Biz genelde yazın çok çorba tüketmeyiz. Sadece yoğurt (ayran) çorbasını yapar içeriz çünkü soğuk içtiğimiz yegane çorbadır. Gerçi kışında yapar içeriz. Tabi ki sıcak olarak :) Neyse ilerleyen zamanda inşallah o çorbanın da tarifini burada sizlerle paylaşacağım. Şimdi gelelim mercimek çorbasına. :) Aslında mercimek çorbası yapılışı bakımından en basit çorbalardan biridir. Ama birkaç şekilde yapıldığı için ben burada tüm yapılış tarzlarına göre tariflerini vermek istiyorum. Yapılışı sadece içine konulan malzemelere göre değişse de tadında farklılıklar fark edilebilir boyutlarda olmakta bence. O yüzden benim yaptığım tüm şekilleri sizlerle buradan paylaşmak istiyorum. Her yeni türünü yaptığımda buraya ekleyeceğim efendim. Bizim son bir yıldır sevdiğimiz ve genellikle yaptığımız türü ekliyorum. umarım beğenirsiniz.
Malzemeler:


  • 1 su bardağı kırmızı mercimek

  • 1 adet büyük boy soğan

  • 1 adet orta boy patates

  • 1 silme tatlı kaşığı kimyon

  • Tuz

  • 1 lt.su

  • Tereyağı ya da sıvı yağ

  • Bir tutam kuru nane
Yapılışı:
Tenceremize bir bardak mercimeğimizi yıkayıp koyuyoruz. Tencere olarak ister düdüklü, isterseniz de normal tencere kullanabilirsiniz. Normal tencere kullanırsanız kapağını yarı kapalı tutmayı unutmayınız. Bildiğiniz üzere mercimek kaynarken kapalı kaldığında tencereye sığamayıp taşıyor. :) Mercimeğin üzerine 1 adet soğanı ve patatesi iri iri doğrayıp ilave ediyoruz. Tuzunu ve kimyonunu ekliyoruz. (Kimyonu ağız tadınıza göre arttırıp azaltabilirsiniz.) En son olarak da suyu ilave edip ocağa koyuyoruz. Düdüklü tencerede pişiriyorsanız buharı çıktıktan sonra 10-15 dk kaynatalım. Normal tencerede ise patatesler piştiğinde ocağın altını kapatabilirsiniz. Sonra blenderdan geçiriyoruz. Bundan sonraki işlemler tamamen size kalmış. İster yağınızı tencerede kızdırıp sonrada kuru nanenizi yağda yakıp üzerine blenderdan geçirdiğiniz çorbanızı ekler bir taşım kaynatırsınız, ister yağınızı tencereye koyar yağı kızdırır çorbanızı ilave eder yine bi taşım kaynatırsınız nanenizi sadece üzerini süslemek için ayrıca yağda yakar yada direk kuru olarak serpersiniz, bunlar tamamen sizin ağız tadına kalmış. Bu arada yağ tercihi olarak da malzemelerde belirttiğim gibi ister sıvı yağ isterseniz de tereyağı kullanabilirsiniz ya da her ikisini karıştırarakta kullanabilirsiniz. Bir küçük ayrıntı daha eğer mercimeğinizi blenderdan geçirdikten sonra koyuluğu istediğiniz gibi değilse yağlama islemini yaparken su ilave edebilir (tabi sıcak su) ya da biraz fazla kaynatarak koyulaşmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca mercimek çorbası durdukça koyulaşan bir çorba olduğundan biraz suyu bol koyarsanız ertesi güne kaldığında kalıp halini almaz yada alırsa da ertesi gün ısıtırken su ilave edip tekrardan kaynatabilrisiniz. Biraz uzun bir anlatım oldu ama belki ilk kez yemek yapmayı deneyen biAfiyet olsun....

Yorumlar