Portakallı Kereviz


Malzemler:
  • 1 kg kereviz
  • 1 büyük boy soğan
  • 1 büyük boy patates
  • 1 büyük boy havuç
  • 1 adet portokal
  • 1 adet limon
  • Tuz
Yapılışı:
Düdüklü Tencerede Pişirirsek;
Soğanları tencereye yemeklik doğruyoruz ve yağımızı ilave ediyoruz. Kerevizlerin baş kısmını yaprak kısımlarından ayırıp, soyup yıkadıktan sonra doğruyoruz. Kerevizlerin yapraklı kısımlarını da ben kullanıyorum. Özellikle tazecik yaprakları olduğu gibi koyuyorum yemeğe. Baş kısmına yakın olan sap bölümlerini de güzelce ayıklayıp, dikkatlice temizledikten sonra onları da ilave ediyorum. Patateslerimizi de aynı şekilde doğruyoruz. Havuçları halka halka kesip hazırlıyoruz. Tencereyi ocağa koyuyoruz. Soğanları biraz kavurduktan sonra havuçlarımızı ilave ediyoruz ve bir dakika kadar birlikte kavurmaya devam ediyoruz. Sonra kerevizi ve patateslerimizi ekleyip şöyle bir çevirdikten sonra, bir portakalın suyunu ilave ediyoruz. Eğer portakalımız tatlı ise ve ekşiyi seviyorsak bir limonun suyunu da ilave ediyoruz. Ama portakal ekşiyse ve ekşiyi çok sevmiyorsak limon suyunu ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. En son olarak da bir çay bardağı kadar sıcak suyu, tuzunu ve ben tüm zeytinyağlı yemeklerime attığım gibi bu yemeğe de bir silme tatlı kaşığı toz şekeri de ilave edip düdüklünün kapağını kapatıyorum. Kaynamaya çıktıktan sonra altını kısıp 15 dakika pişiriyorum.
Normal Tencerede Pişirsek;
Bu yöntem daha görselliğe yönelik oluyor. Bu şekilde pişireceksek, soğanları halka halka doğrayıp tencerenin tabanına yerleştiriyoruz. Üzerine yine halka halka doğradığımız havuçları, onun üzerine kerevizleri, patatesleri ve en üste de yaprak kısımlarını koyup, portakal suyu, limon suyu, tuz ve bir çay bardağı suyu ilave edip, kaynamaya çıkana kadar yüksek ateşte, kaynamaya çıktıktan sonra da kısık ateşte yaklaşık yarım saat hiç karıştırmadan pişiriyoruz. Afiyet olsun......

Kerevizin Faydaları
 
Bitkinin körpe yaprakları, güneşsiz ve havadar bir yerde kurutularak havanda ezilip toz haline getirilir ve bazı yiyeceklere, çeşni vermesi için serpilir. Bitkinin tohumları da kurutulup ezilerek kereviz tuzu olarak bazı yiyeceklere katılır. Tuzsuz rejimlerde sofra tuzu yerine kullanılır.
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. sap ya da yaprak kerevizin besin değerleri şöyledir: 17 kalori; 0,9 gr. protein; 3,9 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,1 gr. yağ; 0,6 gr. lif; 29 mgr. fosfor; 39 mgr. kalsiyum; 0,3 mgr. demir; 126 mgr. sodyum; 341 mgr. potasyum: 240 IU A vitamini; 0,03 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0.3 mgr. B3 vitamini: 0,06 mgr. B6 vitamini; 8 mcgr. folik asit; 9 mgr. C vitamini ve 0,5 mgr. E vitamini.
100 gr. kök kerevizin yukarıdakilerden farklı besin değerleri şunlardır: 40 kalori; 1,8 gr. protein; 8,5 gr. karbonhidrat; 100 mgr. sodyum ve 300 mgr. potasyum.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan önemli besin değerlerinin yanı sıra, kerevizin sağlığımıza yararlı etkileri bitkiyi şifalı (tıbbi) otlardan saydıracak kadar çoktur. Bunları da şöyle özetleyebiliriz:
o Güçlü bir idrar söktürücüdür: içerdiği apiol adlı maddeyle idrar yollarını ve kanı temizler. Bedende şikâyetlere neden olan bazı durumlara (sözgelişi, eklemlerdeki gut hastalığı gibi) iyi gelir.
o Sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. Aşırı sinirlilik durumunu yok eder.
o Bedene yararlı diğer etkileri de şunlardır: Uyarıcıdır. Bedeni güçlendirici toniktir. Gaz söktürücüdür. iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.
o Çok eski çağlardan beri, kerevizin cinsel gücü artırıcı (afrodizyak) etkileri bulunduğu ileri sürülegelmiştir.
Bu etkileri sağlamak üzere, kereviz, yemeklerde ve salatalarda bolca tüketilir. Ya da piyasadan satın alınan kurutulmuş kereviz tohumlarından 1-2 tatlı kaşığının üzerine bir bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika demlendirilerek elde edilen infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir.

Kaynak:

Yorumlar