Mercimek Köftesi


Mercimek köftesi benim en sevdiğim yemeklerden biridir. Bence çok lezzetli bir yemek. İçinde o kadar çok malzeme olmamasına karşın yine de damakta hoş bir tat bırakan lezzet. Birçok misafir ağırlamanın da en pratik yollarından biri :) Bereketli bir yemek çünkü. Neyse ne zamandır canım çekiyordu, bir türlü elim erip de yapamamıştım. Sonunda kısmet oldu yaptım da bayram ettik :)

Malzemeler:
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 2 su bardağı ince (köftelik) bulgur
  • 2 adet soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Karabiber, pul biber
  • Kimyon
  • Zeytinyağı
Yapılışı:
Mercimeği yıkayıp tencereye koyuyoruz. Az tuz atarak haşlıyoruz. Yalnız haşlarken suyunu biraz fazla koyuyoruz ki, mercimek haşlandıktan sonra içerisine bulgurumuzu ilave edeceğiz. Mercimek haşlandıktan sonra altını kapatarak 2 su bardağı ince bulgurumuzu ekliyoruz, güzelce karıştırıyoruz ve kapağını sıkıca kapatıp, demlenmeye bırakıyoruz. Mercimek bulgur karışımı demlenirken biz de soğanlarımızı yemeklik doğruyoruz ve zeytinyağında pembeleşene kadar kavuruyoruz. Soğanlar pembeleşirken biz de demlenen malzemelerimize bir göz atıyoruz. Eğer bulgurlar size diri gibi geldiyse çok az daha kaynar su ilave edip tekrar karıştırarak demlenmeye bırakabilirsiniz. Soğanlar pembeleşmeye başladığında salçamızı ilave ediyoruz. Salçayı da güzelce kavurduktan sonra ocağı kapatıyoruz. Demlenen malzemelerimizle soğan ve salça karışımımızı karıştırıyoruz. Eğer mercimek ve bulgur ılınmışsa karıştırma işlemini elimizle yaparsak salçayı daha iyi yedirmiş oluruz. Aynı zamanda baharatlarımızı da karışıma ilave edip karıştırıyoruz. Salça iyice malzemelere işlediğinde kıyılmış maydanozları da ilave edip çok fazla karıştırmadan hamur kıvamına gelmiş olan harcımızdan cevizden büyük parçalar kopararak şekil veriyoruz. Limon ve marul yaprakları ile servis yapıyoruz. Afiyet olsun ....

Öneriler:
  • Ben bazen mercimeği haşlarken su dengesini kuramıyorum o yüzden bazen bulguru daha az ya da daha çok ilave etmem gerekebiliyor. Muhtemel sizin de karşılaşabileceğiniz bir durumdur. O yüzden telaşa kapılmadan demlenmiş pilav kıvamında bir görüntü elde etmek için neyi ne kadar ilave etmeniz gerekiyorsa ilave edin.
  • Ben bazen taze soğanda ilave ediyorum. Özellikle de yeşil yapraklarını. Gayet hoş bir lezzet katıyor.
  • Baharat olarak da sumak ilavesi yapabilirsiniz ekşimsi bir tat katıyor.
  • Ayrıca sonradan aklıma gelen ve unutmadan ilave edeyim dediğim bir ayrıntı; mercimek köftesini kırmızı mercimek yerine yeşil mercimekle de yapabilirsiniz. Daha değişik ama yine sonucu mükemmel olan bir şey çıkıyor orataya.

Yorumlar