Sebzeli Bulgur Pilavı


Bulgur pilavını biz genelde sebzeli yeriz. Sade yaptığımız pek olmaz. Sanırım bize kuru geliyor sade olanı. Annem hep bulgur pilavı yapıyorsan yağını biraz fazla koyacaksın, bulgur yağı sever der. Bence haklıda çünkü ne zaman aman çok yağlı olmasın desem ve yağı azaltsam hem kuru olur hem o tadı bulamam. Uzun lafın kısası anne sözü dinleyip yağı biraz fazla koymalı :)

Malzemeler:
  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 adet soğan
  • 1 adet (salçalık) kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 3-4 adet olgun domates
  • Sıvı yağ
Yapılışı:
Soğanları yemeklik, biberleri de çok ince olmayacak şekilde halka halka doğruyoruz ve yağda kavuruyoruz. Domatesleri soyup bir tanesini minik minik doğrayıp diğerlerini rendeliyoruz. Soğanlar renk değiştirip, biberler kızarınca domatesleri üzerine ilave edip, domatesler suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Bu arada suyumuzu ısıtıp hazır bekletiyoruz. Bulgurları yıkayıp suyu çekilince domatesli harcımıza ekleyip, karıştırarak 1-2 dakika kadar kavuruyoruz. Hazır olan sıcak sudan 3 bardak (genel pilav suyu ölçüsü şeklinde yani 1 bardak pirinç yada bulgura 1,5 bardak su şeklinde olan ölçü) su ilave ediyoruz. Biz biraz yumuşak pilav sevdiğimizden yarım bardak hatta yarım bardaktan bile fazla su ilave ediyorum 3 bardağa. Güzelce karıştırıp tuzunu da ilave ettikten sonra kaynamaya çıkınca kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun ...

Öneriler:
  • Yağ olarak çiçek yağı ve tereyağını karışık olarak kullanmanızı tavsiye ederim. Daha lezzetli oluyor.
  • Su yerine varsa tavuk suyu ile karışık olarak kullanmanızı öneririm.
  • Sade su ile yapacaksanız ve seviyorsanız bir adet bulyon da ekleyebilirsiniz.
  • Ayrıca bu sebzelere ek olarak yaz aylarında 1 adet de patlıcan ekleyebilirsiniz. Patlıcanı tamamen soyup küçük küçük doğrayın, soğan ve biberlerle birlikte onları da kavurun.
  • Eğer kışın yapacaksanız yazdan hazırladığınız şişe domatesi ile yapmanızı öneririm. Eğer yok ben şişe domatesi hazırlamıyorum diyorsanız, o zamanda marketlerden krema paketleri büyüklüğünde satılan domates pürelerini kullanabilirsiniz.

Yorumlar