İçli Köfte


Evet tam da blogların kapatıldığı gün bu tarifimi yayımlamak istemiştim ama kısmet olmamıştı. Neyse artık kısmet bugüneymiş ne yapalım. Uzun bir aradan sonra sizlerle bir şeyler paylaştığımda güzel bir tarif olsun istedim ve çok uzun süre yapmayı düşündüğüm ve sonunda gerçekleştirdiğim bir tarif olan içli köfteyi uygun buldum. :) Yapması zahmetli ama yemesi de bir o kadar lezzetli olan bir yemek. Sarma gibi yapması uzun yemesi kısa :) İçli köfte de önemli olan nokta iyi yoğurabilmek ve içini açarken dikkatli davranmak. Bunlara dikkat edildiğinde sorunsuz sonuçlar elde edebilirsiniz. Neyse lafı fazla uzatmayalım ve tarifimize geçelim bir an önce.

Malzemeler:
  • 1/2 kg köftelik bulgur (en incesinden)
  • 2 yumurta
  • Salça
  • Tuz
İç Harç İçin:
  • 250 gr kıyma
  • 2 baş soğan
  • Sıvı yağ
  • Salça
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Tuz
  • Acı biber
Yapılışı:
Bulguru kapağı olan bir kaba alıp, üzerine bir parmak geçecek şekilde kaynar su ilave edip kapağını kapatıp demlenmeye bırakıyoruz. Bu arada içini hazırlayabiliriz. Sıvı yağı ve kıymayı tavaya koyup kavuruyoruz. Kıyma suyunu çekince yemeklik olarak küp küp doğradığımız soğanları ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Soğanlar pembeleşince üzerine salçasını ve tuzunu ekliyorsunuz ve biraz daha kavuruyorsunuz. Altını kapatmadan önce karabiber, kimyon ve acı biberini ekliyoruz. Bu sürede demlenmiş olan bulgurumuza salçasını tuzunu ve 2 adet yumurtayı ekleyip yoğurmaya başlıyoruz. Yanlız bulgur yumurtaları pişirecek sıcaklıkta ise birazcık daha bekleyebiliriz. Yoğurma işlemi yaklaşık olarak 20 dakika kadar sürüyor. Bu yoğurma işlemi kollarınızı ağrıtacağından yardım almanızda fayda var :)) Yoğurma işlemini tamamladığınızda elinize ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. ( Bu arada yanınıza bir kasede su almayı unutmayın. Çünkü içli köftenin içini açarken su çok gerekli olacak ). Sonra elinizi suya batırarak işaret parmağınızla hafifçe bastırın ve bastırdığınız yere yavaş yavaş işaret parmağınızla bastırmaya devam ederken diğer elinizlede hafif hafif köftenizi çevirmeye devam edin. Köftenin üzerinde çatlak olmamasına dikkat edin. Eğer içi koymadan önce köftenizde çatlaklar var ise hamurun geri kalanına elinizdeki parçayı da ilave ederek biraz daha yoğurun. Mümkün olduğunca ince bir hal aldığında içersine hazırladığınız içten koyup elinizle açıklığı birleştirin. İyice kapanması ve çatlamaması için her iki elinizi de su ile ıslatarak yavaş hareketlerle oval yada yuvarlak şeklini almasını sağlayın. Bu şekilde hamurunuz bitene kadar aynı işlemi tekrarlamaya devam edin. Tüm köfteler bitince bir tencerede su kaynatın. İçine bir limonun suyunu ve tuz ilave edin. Köfteleri içersinde suyun yüzeyine çıkana kadar haşlayın. Dilersenizde bazılarını çırpılmış yumurtaya bulayarak kızgın yağda kızartabilirsiniz.


Yukarıdaki resimde her iki tarzda da pişirilmiş köfteleri görmeniz mümkün. Servis ederken de üzerine yağda yakılmış pul biber ile süsleyip marul ve dilim limonla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun ...

Öneriler:
  • Dilerseniz köftelerinizin hamuruna 250 gr çift şekilmiş kıymada ilave edebilirsiniz. Bu koftelerinizin daha lezzetli olmasını sağlar ama biraz da ağırlaştırır. :)
  • Su kullanımı köftelerin şeklini almasında son derece önemli. O yüzden köftelere şeklini verirken ve içini açarken ellerinizi su ile ıslatmaktan çekinmeyin.
  • Üzerinde çatlakları olan köfteleri haşlamak yerine yumurtaya bulayıp kızartmanızı öneririm. Çünkü yumurta çatlakları bir nebzede olsun kapatacağından köftenizin içinin dışarı akmasını önleyecektir.

Yorumlar