Zeytinyağlı Enginar


Yine bir süre ara verdim yazmaya. Diyeceksiniz ki ne çok ara veriyor. Yine ne oldu ? Bu sefer olan büyük efendim :) İşten ayrıldım. Yaklaşık 6 yıldır çalıştığım şirketten son zamanlardaki iş şartlarındaki değişimlerden dolayı bu kararı almaya karar verdim. Bir haftadır evdeyim. Bir süre, yani yeni bir iş bulana kadar evde oğluşumla beraberim ve mutfağıma daha çok zaman ayırabileceğimi umuyorum.

Bu ay oğlumun da doğum günü. İnşallah kafamda düşündüğüm şeyleri gerçekleştirebilirim ve sizlerle oğlumun doğum günü için yaptığım tüm lezzetleri paylaşma şansı bulabilirim. Şimdilik bu kadarlık gevezelik yeter :)

Enginar biz Egelilerin vazgeçilmez bir lezzeti. Hem dolması, hem zeytinyağlısı oldukça yapılan bir yemek. Az sonra sizlerle paylaşacağım zeytinyağlısı özellikle et yemeklerinin yanında sunulabilecek ideal bir zeytinyağlı. Hem değişik bir tat hem de çok basit ve bir o kadar da besleyici. Aslında bu yemeği pişirdikten sonra yerken içerisine küçük tavuk parçaları da ilave ederek kendisini bir ana yemeğe de dönüştürebileceğimize karar verdik. Umarım sizler de denersiniz ve memnun kalırsınız.

Bu arada bir dipnot :) Biz pazardan hazır temizlenmiş enginar çanaklarından aldık. (Dilerseniz temizlenmemişini de alabilirsiniz ama çok uğraştırdığından biz böylesini tercih ettik. dolma yapacak olursanız o zaman direk almak en doğrusu tabi ki) Sizler bulunduğunuz şehirler de pazarda bulamayabilirsiniz. O zaman büyük marketlerde dondurulmuş ya da konserve olarak bulabilirsiniz.

Malzemeler:
  • 5 adet temizlenmiş enginar kasesi (kişi sayısına göre adedi ayarlayabilirsiniz)
  • 1 adet küçük boy patates
  • 1 adet küçük havuç
  • 5 çorba kaşığı bezelye
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1/2 adet limon
  • 1 tatlı kaşığı un
  • Zeytinyağı
  • Tuz, karabiber
  • Dereotu (üzerini süslemek için)
Yapılışı:
Soğanları yemeklik doğruyoruz ve zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Üzerine minik küpler halinde doğradığımız patates ve havuçları ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Bir iki kez karıştırdıktan sonra bezelyeleri de ilave edip 1-2 dakika daha kısık ateşte sebzeleri sotelemeye devam ediyoruz (tuzunu ve karabiberini ilave etmeyi unutmuyoruz) ve ocağın altını kapatıyoruz. Enginar kaselerini yıkayıp alıyoruz, her taraflarını çok olmamak kaydıyla tuz ve kara biberliyoruz ve sebzeleri sotelediğimiz tencerenin içerisine yerleştiriyoruz. Üzerine sebzeleri paylaştırıyoruz. Eğer hazırladığımız sebzeler fazla gelirse ki bende öyle oldu :), kalanları tencerenin içerisinde çanakların etrafında bırakabilirsiniz. Bu arada derin bir kap içerisinde yarım limonun suyunu ve bir tatlı kaşığı unu güzelce çırpıyoruz. Üzerine yaklaşık 1-1,5 su bardağı kaynar suyu ilave edip, iyice karıştırdıktan sonra, üzerlerine çok az zeytinyağı gezdirdiğimiz çanakların üzerine gezdirerek yavaşça döküyoruz. Tencerenin kapağını kapatarak, su kaynamaya çıktıktan sonra altını kısık ateşe alıp, kapağını hiç açmadan 20 dakika pişiriyoruz. 20 dakika sonra açıp sebzeleri kontrol ediyoruz. Pişmişler ise altını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz. Ilık yada soğuk olarak servis ediyoruz. Servis ederken üzerlerine kıyılmış dere otu ilave etmeyi unutmuyoruz. Afiyet olsun ...

Öneriler:
  • Dilerseniz özellikle de vaktiniz yoksa hazır garnitür kullanarak da yapabilirsiniz. Ama onun şöyle bir eksikliği olabilir. Hazır garnitürler pişmiş ürün olduklarından enginarları bir süre pişirdikten sonra ilave etmeniz gerekeceğinden aynı lezzeti yakalayamayabilirsiniz.
  • Limon miktarını ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
  • Son olarak da yukarıda da belirttiğim gibi sebzelere tavuk ya dana eti ekliyerek yemeğinizi ana yemeğe de dönüştürebilirsiniz.

Yorumlar