Profiterollü Pasta




Bu pasta tamamen doğaçlama olarak ortaya çıktı ama çok beğenildi. 3 Haziran kardeşlerimin doğum günü. Kardeşlerim demem dikkatinizi çekmiştir herhalde. Çünkü kendileri ikizler. Her ne kadar biri yanı başımda diğeri yaban ellerde de olsa doğum günleri için bu pastayı yapmak geldi içimden :) Gece yattım düşünüyorum nasıl bir şey yapsam diye. Sonra birden aklıma profiterol geldi. Yaz geldi malum. Havalarda ısındı o yüzden hafif bir şeyler olsun istedim. Profiterol fikri uygundu ama nasıl pastaya çevirip bir görsellik katabilirim diye düşünürken de bu kez aklıma kedi dili bisküviler geldi. Gerisi kendiliğinden pastayı yaparken geldi Kardeşim gerçekten çok beğendi. Hatta artık iş yerinde nasıl anlattıysa bir tane de iş yerindeki arkadaşları için yaptım. Herkese afiyet olsun :) Şimdi gelelim pastanın tarifine ...

Malzemeler:


Profiterol için:
  • 100 gr. tereyağı
  • 1 su bardağı un
  • 1 +1/4 su bardağı su
  • 3 adet orta boy yumurta
Dolgu ve Ara Kat Kreması:
  • 6 su bardağı süt
  • 4 çay bardağı şeker
  • 2 çay bardağı un
  • 4 tatlı kaşığı mısır nişastası
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti
Üzeri için :
  • 7 çay bardağı süt
  • 2 paket çikolata sosu (1 paket bitter, 1 paket normal )
Süsleme için:
  • 1 paket kedi dili bisküvi
  • 1 çay kaşığı granül kahve
  • 1 çay bardağı süt


Yapılışı: İlk olarak profiterolü hazırlıyoruz. Tereyağını tencereye alıp eritiyoruz. Yağımız eriyince üzerine unumuzu ilave edip unun kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Un kavrulunca suyu ilave edip, suyu una yedirene kadar karıştırıyoruz ve ocağın altını kapatıyoruz. Tencereyi soğuması için kenara alıyoruz. Hamurumuz ılınınca içerisine teker teker yumurtaları kırıp, mikserle hamur yumurtayı yiyene kadar iyice çırpıyoruz. Yumurtaların teker teker kırılması çok önemli. Çünkü hamurun yapısı kekten biraz daha koyu bir hamur halini alana kadar yumurta ilave etmemiz gerekiyor. Eğer bu kıvamı 2 yumurtada yakalarsanız üçüncü yumurtayı ilave etmenize gerek yok. Ya da 3 yumurta yetersiz gelirse bir dördüncüyü ilave etmeniz gerekebilir. Onu siz hamurunuzun kıvamına göre ayarlayın. Bu kıvam kullanılan una ve yumurtaların büyüklüğüne göre değiştiğinden ayarlamayı kendinizin yapması gerekiyor :) Hamurun kıvamını ayarlayınca, yağlı kağıt serili tepsiye 2 tatlı kaşığı ile ceviz büyüklüğünde parçalar koyuyoruz. Bende tam 2 tepsi oldu. 200 derecede ısıtılmış fırına sürün. 10 dakika sonra ısıyı 180 dereceye getirin ve üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin.

Profiteroller fırında pişerken sizde dolgu kremasını ve üzeri için gerekli olan çikolata sosunu pişirin. Dolgu kreması için gerekli malzemeleri krem şanti haricinde tencereye koyup pişirin. Aynı şekilde çikolata sosunu da pişirip soğumaya bırakın.

Üzerleri pembeleşen profiterolleri fırından çıkarın ve soğuyunca kenarlarından keserek dolgu kremasını koyabilmek için aralık açın. Dolgu kremasını soğuduğunda mikser yardımıyla 1-2 dakika çırpıp, tatlı kaşığı yardımıyla profiterollerin içine koyun. Aşırı doldurmamaya dikkat edin. Kremanızın yarısı artacak. (Kalan kremayı dizdiğimiz profiterollerin arasına koyacağız.) Kalan kremanızın içerisine 1 paket krem şantiyi boşaltıp çırpın. Ara katlara süreceğimiz kremanın lezzetini arttırmak için önemli bir ayrıntı :) 

Pastayı hazırlarken, pastayı sunacağınız kaba kek kalıbınızın kelepçeli kısmını yerleştirin. Tabanı kaplayacak  şekilde bir sıra profiterolü dizin. Kenarlara da bir paket kedi dili bisküvileri dik şekilde ve şekerli kısımları dışarıya doğru dizin. Sonra tabana dizdiğiniz profiterollerin üzerine kalan kremadan biraz sürün. Bir iki kaşık da çikolata sosundan gezdirin. Tekrar bir sıra profiterol dizin ve kalan kremayı da üzerine yayın. Kalan profiterolünüz varsa onu da son olarak dizin ve çikolata sosunun tamamını üzerine dökün ve düzeltin. Bir çay kaşığı granül kahveyi bir çay bardağı süt ile eritin. Kedi dili bisküvilerin üzerine teker teker çay kaşığı yardımıyla gezdirin. Kelepçeli halde pastayı dolaba kaldırın. Bir gece dolapta dinlendirin. Eğer o kadar vaktiniz yoksa servis edene kadar dolapta bekletin. Servis etmeden önce dolaptan çıkarın. Kelepçeyi çıkarıp bir kurdele ile bağlayın. Afiyet olsun ...

Yorumlar

  1. Merhaba,bu pastayı misafirlerim için denemek istiyorum ama keserken nasıl bir görüntü oluyor,dağılma söz konusu mu?

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,
    kusura bakmayın cevap biraz geç oldu ama herhangi bir dağılma sözkonusu olmuyor. Gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz. :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder