Domates Pidesi


Domates pidesi her ne kadar börek gibi görünse de biz onu öyle adlandırmaktan son derece memnunuz. Yapılışı çok basit ama tadı muhteşem olan bir hamur işi. Şimdi gelelim tarife

Malzemeler:

İç Malzemesi:

  • 2 adet kuru soğan
  • 4-5 adet çarliston biber (büyüklüklerine göre adedini ayarlayabilirsiniz)
  • 1 adet kırmızı biber (salçalık)
  • 1 adet pırasa (isteğe bağlı ama lezzet kattığı bir gerçek)
  • 5 adet orta boy domates
  • Zeytinyağı
  • Tuz
Hamuru için:
  • İsterseniz fırından alacağınız 2 adet ekmek hamuru (bu tarifte kullanılan hamur)
  • İsterseniz de evde kendi tuttuğunuz klasik mayalı hamur
Üzeri için:
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Zeytinyağı
  • Çörek otu (tercihe bağlı)
Yapılışı:
Yukarıda resmini gördüğünüz domates pidesi fırından alınan iki adet ekmek hamuru ile yapılmıştır. Bu yol daha kolay ve hızlı olduğu için biz genellikle böyle yapıyoruz. Ama ben hamurumu evde tutarım diyenlerdenseniz yukarıda da yazdığım gibi klasik mayalı bir hamur tutmanız yeterli olacaktır. Fırından almış olduğumuz ekmek hamurunu 12 adet yumak haline getiriyoruz. Bu yumakları tezgahımızda merdane yardımıyla tabak büyüklüğünde açıyoruz ve üzerine fırça yardımıyla zeytinyağı sürüyoruz. Bu şekilde 6 adet yumağı açıp üst üste koyuyoruz ama en üstteki yumağa zeytinyağı sürmüyoruz. Geriye kalan 6 yumağa da aynı işlemi uygulayıp onu da bir kenara alıyoruz. Sonra pidemizi pişireceğimiz tepsimizi alıp yağlıyoruz ya da dilerseniz yağlı kağıtta serebilirsiniz. Tepsiniz isterseniz yuvarlak da olabilir. İlk altılı grubumuzu alıp merdane yardımıyla büyütüyoruz ve tepsimize yerleştiriyoruz. Tepsiye yerleştirirken elimizle de açmaya devam ediyoruz ve tepsinin kenarlarından sarkmasını sağlıyoruz. Bu arada tüm bu işlemlere başlamadan önce aslında içimizi hazırlamamız daha doğru olur. O yüzden içimizin tarifi ile devam edelim. Yemeklik olarak doğradığımız soğanlarımızı, ince ince doğradığımız pırasalarımızı ve yine küçük küçük doğradığımız biberlerimizi tavda zeytinyağı ile kavurtuyoruz ama çok öldürmüyoruz. Sonra küp küp doğradığımız tabi ki kabuklarını soyduktan sonra domateslerimizi ilave ediyoruz. Domateslerle de bir miktar kavurduktan sonra altını kapatmadan önce tuzunu ve eğer seviyorsak acı biberini ekleyerek altını kapatıp bir kenarda soğumaya bırakıyoruz. Bu araya az önceki hamurlama işlemlerimiz girdiği için o arada zaten içimiz soğumuş olacaktır. Kaldığımız yerden devam edelim şimdi :) Tepsiye yerleştirdiğimiz hamurumuzun üzerine harcımızı yayıyoruz. Sonra geriye kalan üst üste koyduğumuz diğer hamurumuzu da harcın üzerini kapatacak kadar açıyoruz. Bir yere kadar merdane yardımıyla, gerisini de tepside elimizle yapabiliriz. Üst hamurumuzu da koyduktan sonra alt hamurumuzun tepsinin dışında kalan kısımlarını içeriye doğru üst hamurumuzu tutacak şekilde kıvırıyoruz. Sonra da böreğimizin üzerine bir yumurta sarısını az miktarda zeytinyağı ile çırparak sürüyoruz. Dilerseniz çörek otu serpebilirsiniz. 180 dereceye ayarladığımız fırınımıza sürüyoruz. Üzeri kızarınca böreğimiz hazır demektir. Afiyet olsun ....

Yorumlar